Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sanders už má malou šanci na nominaci, přesto se nevzdává

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - Vermontský senátor Bernie Sanders (74) podle výsledků všech dosavadních primárek nemá mnoho šancí získat demokratickou nominaci na prezidenta USA, svůj boj ale vzdát odmítá.

Sandersova soupeřka Hillary Clintonová je blízko k dosažení rozhodující většiny a dnešní hlasování v pěti státech na východě země zřejmě její dominantní postavení potvrdí.

Podle volebních odhadů by dnes exministryně zahraničí mohla Sandersovi zavřít už beztak úzkou cestu k demokratické nominaci do souboje o Bílý dům.

Pro štáb demokratického socialisty to ale definitivní porážku neznamená. Šéf jeho volebního štábu Jeff Weaver "stoprocentně" očekává, že pravý boj se rozvine až na filadelfské nominační konferenci, která má o kandidátovi Demokratické strany rozhodnout.

Oba kandidáti se v posledních dnech intenzivně věnovali kampani ve státech Connecticut, Delaware, Maryland, Pensylvánie a Rhode Island, kde se dnes bude hlasovat. Clintonová se zaměřila hlavně na Donalda Trumpa, favorita republikánů, který by se mohl stát jejím soupeřem v boji o Bílý dům.

"Opusťte ty mrakodrapy pojmenované po vás samých a poslouchejte řadové lidi," vyzvala Clintonová newyorského miliardáře s narážkou na jeho výškovou budovu Trump Tower v centrálním Manhattanu. "Vystupte ze svého letadla, přestaňte osočovat, kohokoli vás napadne. Nebo se radši seberte a odleťte domů do svého klubu na Floridě nebo do svého rozlehlého newyorského apartmánu," prohlásila na shromáždění v delawarském Wilmingtonu.

Sanders oslovil dav příznivců na půdě Pittsburské univerzity, mezi nimiž převažovala mládež a nemajetní Američané. Přesvědčoval je, že právě na jejich hlasu bude v prezidentské volbě záležet.

Témata:  Bernie Sanders Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.