Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítnutí migranti z Německa zkouší štěstí jinde. Paříž hlásí obrovské problémy

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž – Francii trápí příval migrantů, kterým Německo odmítlo udělit azyl. Podle údajů francouských úřadů jich denně do hlavniho města Paříže proudí desítky. Čísla zveřejnila stanice Europe 1.

Podle dostupných úřadů denně do Francie vstoupí 50 až 100 běženců, kterým německé úřady odmítnou udělit azyl. Tento pohyb působí velké vrásky úředníkům, protože kvůli těmto příchozím některá centra pro migranty doslova praskají ve švech.

Jako poukazuje Europe 1, problémy pociťují nejen úřady, ale i politici. Zároveň totiž vzniká nový problém, který může zásadním způsobem ovlivnit nadcházející prezidentské volby.

Berlín zaregistroval v roce 2016 asi 280 tisíc žádostí o azyl, dalších 700 tisíc jich však stále čeká na zpracování. Mezi žadateli je také 162.510 Syřanů a 127.892 Afghánců. Drtivá většina Syřanů azyl či nějakou formu ochrany získá, pokud dokáže prokázat svou totožnost. Polovina žádostí o azyl od Afghánců je však zamítnuta. Tito migranti pak namísto čekání na deportaci zkouší své štěstí hledat v jiné zemi.

V listopadu 2016 pařížská starostka otevřela ve francouzské metropoli nové azylové středisko pro 400 lidí. Teď je zařízení téměř plné a město už oznámilo, že bude muset vytvořit místo pro dalších 200 osob. Úřady bijí na poplach, protože v posledních několika dnech v ulicích začaly opět vznikat provizorní tábory.

Do Paříže navíc v posledních měsících přišli také migranti, kteří uprchli z dnes již neexistujícího tábora v Calais, aby nebyli deportováni do středisek po celé zemi. Velká část z nich zamířila do pařížského distriktu Stalingrad. Odtud byly v loňském roce několikrát hlášeny násilnosti. V jednom případě se do nich údajně zapojilo až 1000 lidí. Policisté se tábor rozkládající se u tamní stanice metra několikrát pokusili vyklidit, po několika dnech se ale migranti na místo opět vrátili.

Teď panují obavy, že podobné provizorní tábory budou zakládat i běženci, kteří přichází z Německa. Jeden místní obyvatel se v listopadu svěřil médiím, že „zápach moči, výkalů a odpadků učinil ze Stalingradu nezdravé místo k životu“. Lidé se podle něj bojí vycházet a raději se zamykají doma. Nikdo prý už v oblasti ani nechce bydlet.

Témata:  uprchlíci Francie Paříž

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy