reklama

K přísné politice pod heslem "Jedna rodina - jedno dítě" přistoupilo čínské vedení v roce 1980, aby kvůli omezeným zdrojům zbrzdilo populační explozi a s tím spojenou chudobu. Politika, která do konce roku 2013 zabránila podle odhadů narození 400 milionů dětí, ale vedla k nuceným potratům i k vraždám novorozeňat.

Opatření byla následně zmírňována, takže si postupně směly dvě děti pořídit obyvatelé venkova, zástupci etnických menšin a od listopadu 2013 i páry, kde alespoň jeden rodič byl jedináček.

V roce 2015 Peking rozhodl, že umožní všem párům mít dvě děti. Jedním z důvodů bylo zastavit rychlé stárnutí populace v Číně, která má v současnosti 1,37 miliardy obyvatel. Téměř 15 procent obyvatelstva dnes tvoří lidé starší 60 let a do roku 2030 budou podle odhadů představovat čtvrtinu čínské populace.

"Zatímco celkový počet žen v reprodukčním věku klesl o pět milionů, počet porodů výrazně vzrostl. To ukazuje, že změny v politice plánovaného rodičovství byly velmi dobře načasované a nesmírně efektivní," prohlásil představitel Státního výboru pro zdraví a plánované rodičovství Jang Wen-čuang.

Mnozí demografové ale prohlašují, že rozhodnutí povolit čínským rodičům mít dvě děti přišlo s ohledem na boj proti stárnutí populace příliš pozdě a je nadále příliš omezující.

Řada expertů také odsuzuje celou politiku jednoho dítěte jako zbytečnou, protože v 80. letech, kdy byla zavedena, porodnost v Číně již přirozeně klesala. Nyní zhruba 75 procent čínských rodin uvádí, že nechce druhé dítě, především z ekonomických důvodů, píše deník The Guardian.