reklama

Dědic největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jong byl minulý týden označen za podezřelého a vyslýchán. Žaloba ho viní, že jeho firma výměnou za různé výhody zaplatila úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů (asi 926 milionů korun) Čche Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky.

Prokuratura žádala zatykač na I Če-jonga, to však soud nakonec neschválil. Jaké další velké firmy by měly být předmětem vyšetřování, prokuratura neupřesnila.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Jihokorejská vládnoucí Strana nových obzorů se snaží od skandálu distancovat a chce si již podruhé za pět let změnit své jméno. "Dnes začneme shromažďovat návrhy veřejnosti a co nejdříve jméno strany změníme," prohlásil její předseda In Mjong-čin.

Jihokorejské ministerstvo kultury se dnes omluvilo, že vedlo černou listinu umělců kritických vůči prezidentce. Ministryně Čche Jun-sun již kvůli tomu byla zatčena a podala demisi. Prezidentský Modrý dům nicméně popřel, že by nějaká taková listina existovala.

"Je ostuda, že ministerstvo, které mělo být obhájcem svobody uměleckého projevu a kreativity, vyvolalo pochybnosti o spravedlivé podpoře kultury a umění kvůli seznamu umělců, jimž byl upírána veřejná podpora," uvedl dosavadní náměstek ministryně kultury Song So-kun, který funkci ministryně převzal.