Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká se další vlna uprchlíků, Řecko se připravuje

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Ačkoliv se v posledních dnech objevovaly zejména zprávy, že se díky dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem podařilo drasticky snížit příval uprchlíků do Řecka, situace by se podle informací, které na svém serveru zveřejnil The Jerusalem Post, brzy mohla znovu otočit.

Ačkoliv dohoda s Řeckem příliv uprchlíků zmírnila, ani sami Řekové nevěří, že tento stav vydrží. „Všichni cítí, že je to jen malá přestávka," uvedl například Vasilis Sanna, obyvatel řeckého ostrova Lesbos, který migrační krize významně zasáhla.

„Dohoda EU s Tureckem zatím funguje, ale obyvatelé Lesbu mají podezření, že to dlouho nevydrží. Tisíce dalších uprchlíků čekají jen kousek přes moře – hodinu cesty na nafukovacím člunu – v turecké přímořské oblasti, která je klíčová pro průmysl. Řekové se proto obávají, že se Turecko bude snažit tuto oblast vyklidit," vysvětluje server.

To podle místních potvrzuje i fakt, že si humanitární organizace na léto zamluvily místa v jejich hotelech. Stejně učinil i Frontex, pohraniční agentura EU.

Ačkoliv místní hoteliéři budou mít díky tomu zisky, obávají se, že se Lesbos stane synonymem pro migrační krizi, což poškodí jejich pověst na mnoho let dopředu.

Budoucnost tak podle serveru závisí jak na dalším postupu Turecka, tak na situaci v Sýrii, kde hrozí, že neúspěšné vyjednávání a obnovení bojů vyšle d Evropy další vlnu uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy