Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižnímu Súdánu hrozí genocida, OSN chce do země poslat 4000 vojáků

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Džuba - Bezpečnostní situace v Jižním Súdánu se zhoršuje každým dnem. Rada bezpečnosti OSN proto navrhla vyslat do africké země kontingent 4000 vojáků. Ten by měl posílit současnou mírovou misi, která čítá 12 tisíc vojáků.

Nejmladší stát světa Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony lidí opustily své domovy.

Situací v Jižním Súdánu se zabývalo 15 členů Rady bezpečnosti a bývalý prezident Botswany Festus Mogae, který byl povolán sledovat vývoj mírových jednání v zemi.

Mogae podle britského vyslance OSN Mathewa Rycrofta o současné politické situaci řekl, že "každý krok kupředu je provázen dvěma kroky vzad". Podle samotného Rycrofta "hrozí eskalace dalšího násilí".

"Situace může vyústit v genocidu," řekl zvláštní poradce generálního tajemníka OSN pro prevenci genocidy Adama Dieng.

Témata:  Jižní Súdán OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy