Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko se bouří: O brexitu by měl rozhodnout i náš parlament, tvrdí Sturgeonová

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Nejvyšší soud Spojeného království dnes rozhodl, že vláda Theresy Mayové musí mít k zahájení jednání o brexitu souhlas britského parlamentu. To se ovšem nelíbí Skotsku, která má svůj zákonodárný sbor.

Britská vláda má podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové "politickou povinnost" před zahájením procesu odchodu z Evropské unie požádat o souhlas skotský, velšský a severoirský parlament, i když britský nejvyšší soud dnes rozhodl opačně.

Sturgeonová uvedla, že její kabinet pošle do skotského parlamentu usnesení o souhlasu se spuštěním brexitu. Tvrzení, že Skotsko je pro britskou vládu rovnocenným partnerem, se podle ní dnes ukázalo jako "prázdná rétorika".

Obyvatelé Skotska a Severního Irska v červnovém referendu hlasovali pro setrvání v unii, většina Anglie a Walesu byla pro brexit.

Sturgeonová už minulý týden prohlásila, že Skotsko musí mít možnost opustit Británii, pokud Londýnu nevyjdou jeho obchodní plány s Evropskou unií po odchodu z evropského bloku. Naznačila také možnost opakování referenda o setrvání v Británii.

Témata:  Brexit Skotsko Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy