reklama

Klimatické změny podle německých odborníků hrají v náš neprospěch. Výnos základní sklizně by se totiž mohl snížit až na polovinu. Vyplývá to ze studie, kterou vědci publikovali v magazínu Nature Communications.

Odborníci uvádí, že při teplotách nad 30 stupňů Celsia může dojít každodenně k pětiprocentním ztrátám výnosů na kukuřici a sóji. Do konce století se tak výnos pšenice, sóji a kukuřice může snížit až o 50 procent, pokud se planeta ještě více oteplí.

To může být podle vědců vážný problém. Už nyní má Země více než sedm miliard lidí a je otázkou, jak se s tímto nedostatkem budou vyrovnávat budoucí generace. Populace se totiž neustále zvyšuje.

Vědci otestovali plodiny za pomocí počítačové simulace a teorii ověřili na reálných příkladech. Dokáží proto předpovědět, jak se bude situace vyvíjet v budoucnu, a prognózy nejsou lichotivé.

Odborníci předpokládají, že dramatický pokles výnosu zemědělských plodin může mít vážné dopady na ceny potravin a v chudých zemích může být těchto plodin nedostatek. To může vyústit až v hladomor.

Situace by ale mohla mít další následky. Pod tlakem způsobeným nedostatkem potravin se lidé rozhodnou přestěhovat a ještě více se zvýší migrační pohyby. Lidé budou putovat za potravou, ve světě tudíž mohou vznikat další konflikty a dokonce i války.

Jednou z možností, jak eliminovat ztráty, je podle vědců dostatečné zavlažování polí. Problémem ale může být nedostatek vodních zdrojů v některých oblastech. Vědci navíc výzkum realizovali pouze při teplotách kolem 30 stupňů Celsia, kdyby ale teploty přesahovaly hodnotu 36 stupňů Celsia, byla by situace mnohem horší.