Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyslyší Rusko návrh USA? Zvážíme vytvoření bezpečných zón v Sýrii, vzkazuje Kreml

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Nový americký prezident Donald Trump plánuje ještě tento týden podepsat exekutivní příkaz, který ukládá vypracovat plán na vytvoření bezpečných zón pro civilisty v Sýrii a okolních zemích. Podle mluvčího Kremlu je důležité "zvážit všechny možné důsledky" tohoto opatření, uvedla agentura AP.

Jak Dmitrij Peskov uvedl, Spojené státy s Ruskem na toto téma nevedly zatím žádné konzultace. Zdůraznil, že je hlavně "důležité nezhoršit situaci uprchlíků."

Obamova administrativa se do plánu nechtěla pouštět ze strachu, že by to USA zatáhlo do přímého konfliktu s Asadem a Ruskem.

Trump ve svém inauguračním procesu slíbil vymýtit ze světa islámský terorismus a opakovaně vyhlásil, že chce výrazně přitvrdit v syrském angažmá. Detaily ale zatím nezveřejnil.

Americký plán na zřízení bezpečných zón dnes komentovala i Ankara. "Turecko podobný nápad vždy podporovalo, ale nejdříve potřebuje americké plány znát, pak je teprve bude komentovat," řekl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy