Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá diplomacie je zděšena. Snad se Trump změní, doufá

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Berlín - Ve funkci německého ministra zahraničí dnes skončil Frank-Walter Steinmeier. V rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung uvedl, že je znepokojen vývojem ve Spojených státech a doufá, že se Donald Trump v úřadu amerického prezidenta změní.

"Nejde o maličkosti, ale o základní otázky toho, jak chápeme sami sebe, jako u postoje k mučení," řekl Steinmeier například o Trumpových úvahách, že by Spojené státy znovu mohly začít užívat mučení při výslechu podezřelých teroristů.

Podle Steinmeiera, který stál na straně Hillary Clintonovou, je dnes americká politická scéna rozdělená jako nikdy dříve. "Přes dlouhá léta v politice jsem byl americkou volební kampaní zděšen," poznamenal.

Nedělá si ale prý naivní naděje, že Trumpovi bude možné vysvětlit, jak Evropská unie vyrostla z trosek druhé světové války. Je přesvědčen, že je nutné apelovat spíše na to, že to USA nepomůže, když Evropa oslabí.

Steinmeier vyjádřil také překvapení nad tím, jak málo Trump stojí za volným obchodem. Nedokázal si prý představit, že francouzský a čínský prezident budou muset svůj americký protějšek přesvědčovat o výhodách otevřeného světa a volného obchodu. Dlouhodobě nejpopulárnější německý politik také varoval před šířením nacionalismu.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy