Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci mají jasno: Polský exprezident Lech Walesa je komunistický agent Bolek

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Rukopis Lecha Walesy se shoduje s písmem agenta komunistické tajné policie pod krycím jménem Bolek. Informovala o tom polská média s odvoláním na experty z Institutu národní paměti (IPN), který má na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu.

Podle Jaroslawa Szareka, šéfa IPN, badatelé ústavu po dlouholetém výzkumu už dříve dokázali, že Walesa byl od prosince 1970 do června 1976 tajným spolupracovníkem tajné policie, donášel na své kolegy a bral za to peníze.

Walesa byl vůdce protikomunistického hnutí Solidarita, první přímo zvolený polský prezident a je nositelem Nobelovy ceny za mír. Sám dosud všechna obvinění odmítal jako lživá. Opoziční média tvrdí, že IPN se za současného vedení stal svého druhu historickou policií, dohlížející na "správný" výklad dějin.

Složka agenta s krycím jménem Bolek se našla v pozůstalosti posledního polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka. Spis obsahuje 575 stran; většinou jde o hlášení ručně psaná tajnými policisty, některé listiny ovšem psal přímo Bolek. Podle Walesy byly zfalšované.

Témata:  Lech Walesa Polsko komunismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy