reklama

Tábor příznivců brexitu v posledních dnech vzrostl: pro odchod z unie by nyní hlasovalo 46 procent dotázaných a pro setrvání o dvě procenta méně. Z výsledků je tak podle agentury Reuters patrné, že výzva amerického prezidenta Baracka Obamy, aby Londýn zůstal součástí evropského bloku, neměla očekávaný dopad. Alespoň prozatím.

Každý desátý je stále ještě nerozhodnutý. V předchozí sondáži ICM zveřejněné v polovině dubna se pro vystoupení z EU vyslovilo 45 procent dotázaných.

Svůj aktuální průzkum institut ICM provedl mezi pátkem a nedělí, tedy v době, kdy Obama během návštěvy Británie vyzval voliče, aby evropskou osmadvacítku neopouštěli.

Deník The Daily Telegraph dnes zveřejnil výsledky telefonického průzkumu agentury ORB, podle které je příznivců unijního členství 51 procent, zatímco odpůrců 43 procent.

Referendum, které bude 23. června, slíbil uspořádat britský premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, jež jeho konzervativci loni v květnu nakonec přesvědčivě vyhráli.