Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu v britském parlamentu je divoké, vláda ho chce spustit v březnu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Jednání britského parlamentu o zákonu k aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy vážně rozděluje opoziční Labouristickou stranu. Proti zahájení brexitu jsou ale kromě některých labouristů i opoziční liberální demokraté a skotští poslanci.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn nařídil svým poslancům, aby vládní návrh podpořili, ale někteří zákonodárci odmítli uposlechnout, uvedl dnes web BBC.  "Lidem se (v kampani) lhalo o tom, jak těžkým procesem brexit bude," vysvětlil svůj odpor někdejší kandidát na předsedu labouristů Owen Smith.

Očekává se, že poslanci text ke spuštění brexitu po bouřlivých diskusích nakonec schválí, nejspíš 8. února. A to přesto, že většina z nich v referendu loni v červnu hlasovala pro setrvání Británie v unii.

"Bez ohledu na to, jak lidé loni hlasovali nebo působili v kampani, uskutečnilo se v červnu 2016 regulérní a demokratické hlasování. A ať si o tom myslíme cokoli, víc lidí hlasovalo pro odchod. Myslím, že je správné to ze strany vlády respektovat a spustit proces podle článku 50. I poslanci jako já by měli respektovat a přijmout tento výsledek a podpořit zákon," prohlásila poslankyně Nicky Morganová, která před referendem vedla kampaň za setrvání Británie v unii.

Návrh zákona k zahájení brexitu předložila poslancům vláda na základě rozhodnutí nejvyššího soudu. Po očekávaném souhlasu sněmovny posoudí text Sněmovna lordů. Posledním krokem má být odsouhlasení zákona o brexitu královnou Alžbětou II.

Podle deníku The Times vláda požádala zákonodárce, aby schvalovací proces skončil do 7. března. To má podle listu umožnit premiérce Therese Mayové aktivovat článek a spustit rozhovory již na summitu EU 9. března v Bruselu.

Témata:  Brexit Velká Británie Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.