Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové v Německu používají k útokům na uprchlíky českou pyrotechniku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Praha - V Německu mají velké problémy s českou pyrotechnikou a pervitinem. Zaznělo to na setkání ministra spravedlnosti Pelikána, nejvyššího státního zástupce Zemana a prokurátorů několika německých spolkových zemí. Pyrotechniku z Česka údajně používají pravicoví extremisté v Německu k útokům na tábory migrantů. Pervitin zase dovážejí výrobci do Německa po kilech.

Zatímco v Německu si pyrotechniku koupíte jen pět dnů před Silvestrem, v Česku jsou jí tržnice plné celoročně. A na stáncích se dají koupit i velmi nebezpečné kousky, jako třeba kulová puma, která by se vůbec amatérovi do rukou neměla dostat. Štáb TV Nova ji na Jižní Moravě přesto na tržnici koupil.

Právě podobná pyrotechnika už není zábavní, ale je velmi nebezpečná. Pětice teroristů ji v Německu napěchovala do auta regionálního politika, který podporuje migranty. Výbuch auto rozmetal na kusy, politik v něm naštěstí nebyl.

Ještě než je protiteroristická jednotka zatkla, naházeli další pyrotechniku do center s uprchlíky ve Freitalu nedaleko Drážďan.

"Několikrát bylo zjištěno použití výbušnin české provenience," uvedl pro TV Nova drážďanský generální prokurátor Klaus Fleischmann.

I ministr Pelikán by si v Česku dovedl představit, že prodej pyrotechniky bude povolen jen před koncem roku. "Jsme si říkali, že bychom se možná měli zamyslet nad tím, jestli bychom se neměli vydat nějakou podobnou cestou," uvedl ministr spravedlnosti.

Bohužel i pervitin chtě nechtě spojuje obě země. Česko je v jeho výrobě velmocí. "Vloni jsme zadrželi vůbec nejvíc pervitinu v historii, bylo to 107 kilogramů a odhalili jsme 263 výroben," řekl Jakub Frydrych z Národní protidrogové centrály.

A pervitin se stává nejžádanější drogou i v Německu. Tam ho nazývají Crystal. Perfektně organizované gangy výrobců a dealerů na našem území německou poptávku dokonale pokrývají.

Z německé strany dnes zaznělo, že vietnamské gangy jsou schopny vyrobit během pouhých osmačtyřiceti hodin několik kilogramů pervitinu a dopravit ho do Německa.

To, že obě strany dokážou každým rokem chytit víc a víc výrobců drog ale neznamená, že by drogové podsvětí výrazně oslabovalo.

Témata:  pyrotechnika uprchlíci policie Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy