Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA stojí za Jižní Koreou, ujistil dnes šéf Pentagonu

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Soul - Americký ministr obrany James Mattis dnes v Soulu ujistil, že USA zůstanou i nadále blízkými spojenci Jižní Koreje, která čelí hrozbám se strany stalinistické KLDR. Jihokorejský premiér Hwang Kjo-an, který momentálně vykonává i některé funkce prezidenta, vyzval k dalšímu zpřísnění sankcí vůči Pchjongjangu.

V Jižní Koreji je v současné době nasazeno asi 28.000 amerických vojáků, v Japonsku jich je na 50.000.

Severní Korea navzdory rezolucím OSN pokračuje ve vývoji a testech jaderných zbraní a raket. "V tuto chvíli se potýkáme s hrozbou, které vaše země a moje země čelí, a máme v úmyslu stát vám po boku a čelit této hrozbě společně," řekl Mattis jihokorejskému vůdci Hwangovi.

Mattisova cesta do Jižní Koreje a Japonska přichází v době, kdy narůstají obavy z možné přípravy zkoušky nové balistické střely KLDR. Podle nových satelitních snímků Severní Korea také minulý měsíc obnovila činnost reaktoru ve svém hlavním jaderném zařízení v Jongbjonu, který v minulosti produkoval plutonium určené k výrobě jaderných zbraní.

"Určitě budu jednat o protiraketovém štítu THAAD," řekl Mattis novinářům krátce před dnešním přistáním v Soulu. "THAAD je určen pro ochranu lidu naší spojenecké země i našich vojáků, kteří jsou připraveni ho bránit," dodal.

Proti záměru Spojených států vybudovat protiraketový štít THAAD na jihokorejském území protestují Čína a Rusko, které již varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy. "Nebýt provokativního chování Severní Koreje, žádný THAAD bychom tam nepotřebovali," řekl.

Mattis před cestou naznačil, že v otázce KLDR je otevřen novým přístupům. Podle analytika BBC Stephena Evanse je řada expertů toho názoru, že politika tlaku na Pchjongjang a následného vyčkávání, kterou prosazoval předchozí prezident Barack Obama, nefungovala. Spojené státy by se proto mohly pokusit uzavřít dohodu se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, která by pravděpodobně ponechala KLDR právo vlastnit jaderné zbraně, ale omezila by jejich další vývoj, jakož i vývoj střel schopných nést jaderné hlavice.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Pentagon

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy