Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy s uprchlíky v Evropě? Výsledek nové studie překvapil

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zveřejnila novou zprávu, podle které roste migrace mezi chudými zeměmi mnohem rychleji než migrace do těch bohatých. IOM tak připomíná bohatým zemím, že se ostatní dokážou vyrovnat s větším přílivem uprchlíků s velmi omezenými zdroji.

Počet lidí, kteří se stěhují mezi chudšími zeměmi v roce 2015 rostl rychleji než počet migrantů z chudých do bohatých zemí - a to navzdory vysokému počtu lidí, kteří se snaží dostat do Evropy, shrnuje výsledky zprávy list The Guardian.

Zpráva také říká, že přesto, že na Západě panuje pocit, že Evropa čelí téměř nebývalým problémům s migrací, čísla jsou připomínkou toho, že ostatní části světa se vyrovnávají s mnohem většími pohyby lidí s mnohem menšími zdroji.

„Přestože lidé mají tendenci myslet na mezinárodní migraci jako pohyb lidí z chudých do bohatých zemí, jen menšina migrantů se pohybuje od jihu k severu," uvedl je zprávě Frank Laczko, ředitel globálního analytického střediska pro migraci při IOM. „Přibližně 87% uprchlíků je umístěno v zemích na jihu – nepohybují se tedy do bohatších zemí světa," dodal.

Zpráva také připomíná, že do Evropy přišel loni na lodích více než milion migrantů, což odpovídá 0,2% evropské populace, která činí asi 500 milionů obyvatel. Podobný počet migrantů v současné době žije i v Libanonu, který má ale jen 4,5 milionu obyvatel, a kde je státní infrastruktura mnohem slabší. Turecko hostí 2,7 miliony uprchlíků, má přitom 80 milionů vlastních obyvatel.

Země sousedící s Jižním Súdánem - včetně Etiopie, Ugandy a Konga – pak podle zprávy hostí téměř 700 tisíc jihosúdánských uprchlíků, a to navzdory nedostatku zdrojů a často i vnitřním politickým konfliktům.

Podle Laczka existuje také v rámci globálního stěhování mezi chudšími zeměmi takzvaná ekonomická migrace. „Mezi klíčové ekonomické cíle patří Malajsie, která najímá obrovské množství pracovníků. V Africe je to Jižní Afrika, která přitahuje obrovské množství lidí. V Jižní Americe je to Argentina. V západní Africe existuje volný pohyb pracovních sil mezi západoafrickými zeměmi, takže i tam je možné zmapovat velký pohyb," vysvětluje.

Menší, ale často podhodnocený, je pak počet lidí, kteří se stěhují z bohatších do chudších zemí – těch je asi 5 miliónu, tedy asi 13,6% z celkového počtu migrantů.

„Vidíme malé, ale významné množství lidí pohybujících se od severu k jihu. Lidi, kteří nemohli najít práci v Evropě, se pohybují například z Portugalska do Brazílie a Mosambiku," řekl Laczko. „To je pohyb osob, který nebyl řádně prozkoumán, protože obvykle se všichni zajímají o opačnou migraci," dodal.

Mezi bohatými zeměmi se v roce 2015 pohybovalo více než 55 milionů migrantů, kteří tvoří 23% z celkového počtu migrujících lidí.

Témata:  migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.