Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec příměří s komunistickými povstalci, filipínský prezident se chystá k dalšímu boji

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes ukončil příměří s levicovými extremisty z Nové lidové armády (NPA) a nařídil vládním silám, aby se připravila k boji. Země už nyní vede ofenzivu proti muslimským radikálním skupinám na třech frontách na jihu Filipín.

Marxističtí vzbouřenci oznámili, že přerušili klid zbraní, protože vláda odmítla propustit více politických vězňů a armáda narušovala jejich venkovská území. Prezident řekl, že ve snaze posílit mír nechal propustit předáky vzbouřenců. Ti podle něj ale přišli s novými požadavky, které jsou přemrštěné a pro armádu těžko přípustné.

Zakladatel filipínské komunistické strany žijící v nizozemském exilu José María Sison loni při vyhlášení příměří řekl, že dohoda zahrnuje časový plán pro další rozhovory týkající se politických, hospodářských a ústavních reforem. Vytyčena byla také cesta k amnestii politických vězňů.

NPA je ozbrojenou složkou filipínské komunistické strany a od roku 1969 vede ozbrojené povstání v maoistickém stylu především na východě a jihu země. Její boj patří mezi nejdelší v Asii. Armáda odhaduje, že povstalci teď mají asi 3000 bojovníků, což je značný pokles v porovnání s dobami největší síly v 80. letech, kdy měla NPA zhruba 26.000 příslušníků. Konflikt si vyžádal už 40 tisíc obětí.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy