Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme se angažovat ve vztahu s USA, ale také ukázat, že nezůstaneme potichu, zní z EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Valletta – Maltský premiér Joseph Muscat, jehož země momentálně předsedá Evropské unii, přiznává, že šéfové států a vlád EU dávají najevo své znepokojení nad některými kroky a postoji nové americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa. EU bude podle něj jednoznačná a hlasitá ve chvíli, kdy budou její principy pošlapávány.

Předseda unijních summitů Donald Tusk prý nemá pochyby o tom, že pro premiéry a prezidenty osmadvacítky je ochrana dobrých vztahů Evropy a USA před jejich nepřáteli i nadále nejvyšší politickou prioritou.

„Nebyl to pocit antiamerikanismu. Cítíme, že se musíme ve vztahu se Spojenými státy angažovat stejně jako dříve. Musíme ale také ukázat, že nezůstaneme potichu, půjde-li o naše principy," poznamenal Muscat.

Oficiálně sice diskuse o budoucnosti euroatlantických vztahů po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu na programu dnešního neformálního summitu EU na Maltě nebyla, lídři se však tématu věnovali u pracovního oběda.

Zvědaví byli politici především na informaci o setkání britské premiérky Theresy Mayové s novým šéfem americké administrativy, který dosud vůči Evropské unii dával najevo především výraznou nedůvěru a skepsi. S velkou pravděpodobností jsou například mrtvá jednání o rozsáhlé obchodní a investiční dohodě známé jako TTIP.

Německá kancléřka Angela Merkelová s Trumpem hovořila telefonicky, dnes uvedla, že mezi unijními lídry panuje shoda na potřebě udržení dobrých vztahů se Spojenými státy všude, kde to bude možné.

Vývoj v USA a podoba role, kterou si nyní na světové scéně Washington vybere, podle maltského premiéra Muscata přímo ovlivní evropskou roli a postavení. To však podle něj bude téma pro podvečerní neformální diskusi šéfů států a vlád 27 zemí unie - bez britské premiérky - o budoucnosti EU po brexitu.

Tusk podotkl, že přes rozdílné temperamenty a přístupy mají podle jeho názoru evropští lídři jeden společný zájem - chránit evropskou důstojnost. „Myslím, že pokud jde o to základní, mám plnou podporu ohledně toho, jaké jsou skutečné evropské výzvy," poznamenal někdejší polský premiér. V dopise, kterým před několika dny státníky na Maltu pozval, v zásadě srovnal kroky nové americké administrativy s výzvami, jaké představuje asertivní chování Číny, agresivní Rusko či Islámský stát a nejistota a chaos na Blízkém Východě.

Témata:  EU Donald Trump Donald Tusk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy