reklama

Letitými konflikty rozvrácené Libyi chce osmadvacítka výrazněji pomoci například při rozvoji, výcviku a vybavení její pobřežní stráže a v dalších oblastech, které zemi umožní přispět k zastavení migračního prou

Podle předsedy unijních summitů Donalda Tuska představují body zmíněné v přijaté deklaraci „okamžitá operační opatření" a připomněl vyčlenění dodatečných financí. „Samozřejmě budeme vždy postupovat s plným respektem k lidským právům, mezinárodnímu právu, evropským hodnotám a v těsné spolupráci s mezinárodními organizacemi," dodal

Plán počítá s pomocí úřadům při řešení situace na jižní libyjské hranici, zlepšením podoby tamních záchytných zařízení pro migranty a zrychlením jejich návratů i s tím, že by hospodářská podpora komunit na pobřeží dala místním lidem alternativu ke spolupráci s gangy převaděčů.

V minulých týdnech unijní představitelé jednali o plánu především s šéfem mezinárodně uznané vlády v Tripolisu Fáizem Sarrádžem. Části pobřeží v okolí Benghází však ovládají jednotky Libyjské národní armády generála Chalífy Haftara, který Sarrádžův kabinet neuznává. Diplomaté také poukazovali na hrozící sbližování Haftara s Ruskem a možnost, kdy by Moskva mohla získat vliv na podobu migrace z Afriky do jižních zemí EU.

"Politický proces je absolutně potřebný k obnově autority libyjského státu, který bude zvládat ochranu vlastních hranic a účinně humanitárně zasahovat," upozornil Hollande.

Z evropských zemí se v Libyi velmi silně angažuje Itálie, kam míří 90 procent migrantů příchozích v centrálním Středomoří. Loni tuto cestu překonalo přes 181.000 lidí, tisíce našly v moři smrt. Diplomaté nyní smysl unijního plánu shrnují slovy o snaze postavit ekonomickým migrantů ze subsaharské Afriky do cesty účinné překážky ještě dříve než příchozí dosáhnout libyjského pobřeží a nalodí se na cestu do Itálie.

Vláda v Římě ve čtvrtek se Sarrádžovým kabinetem dohodla memorandum o porozumění, jehož podpis dnes další unijní země uvítaly. Podporu dohodě mezi Itálií a Libyí vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní může zlepšit situaci Libye i migrantů, kteří tam pobývají.