Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Tusk v problémech? Polsko neví, zda podpoří jeho mandát v čele Evropské rady

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - V květnu končí mandát Donalda Tuska v čele Evropské rady a Varšava se ještě nerozhodla, zda podpoří jeho znovuzvolení do funkce "prezidenta" EU. Polský expremiér je oponentem současné vlády konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS).

Euroskeptická strana PiS otevřeně kritizovala Tuska, který stál v čele středopravé proevropské strany Občanská platforma než v roce 2014 rezignoval. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński pak prohlásil, že Tusk by neměl být znovu zvolen, doposud však nechtěl otevřeně říct, zda jeho vláda bude hlasovat proti.

"Polská vláda zatím neučinila žádné rozhodnutí," řekl její mluvčí Rafal Bochenek. "Bude jednání, a to se uskuteční v příštích týdnech."

Tusk v pátek lídrům Evropské unie řekl, že je připraven sloužit i druhé funkční období. Podle unijních zdrojů se dosud neobjevil žádný jiný kandidát. Polská televize TVN 24 již dříve upozornila, že Polsko nemůže Tuskovo zvolení zablokovat, protože Evropská rada volí svého stálého předsedu kvalifikovanou většinou.

Témata:  Donald Tusk Polsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy