Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský obchodník pobouřil Francii. Kritici jsou na nohou

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Bordeaux – Velké pobouření vyvolalo ve Francii nařízení týkající se jednoho z muslimských obchodů. Jeho majitel zavedl různou otevírací dobu pro muže a ženy. Podle kritiků je to sexistické. Informoval o tom server The Local.

„Sestry pouze v sobotu a v neděli," napsal muslimský obchodník na svůj obchod. Podle úřadů se tak dostal do konfliktu se zákonem. Právník majitele obchodu z Bordeaux potvrdil, že jeho klientovi byla udělena pokuta ve výši 500 eur, tedy asi 13,5 tisíce korun.

Jean-Baptiste Michalon, majitel obchodu se smíšeným zbožím, který konvertoval k islámu v roce 2012, vyvolal v červnu 2015 vyvěšením otevírací doby s uvedením odlišné nákupní hodiny pro muže a ženy velký rozruch.

„Sestry" byly vyzvány, aby nakupovaly jen o víkendu, zatímco „bratři" mohli do obchodu chodit ve všední dny. Po přívalu negativní kritiky tuto otevírací dobu zase změnil. A nakonec obchod také úplně zavřel.

„Udělali jsme to na žádost sester, které dávaly přednost nakupování, když byla za pultem moje žena. Jde o obchod, kde prodáváme oblečení," vysvětloval agentuře AFP Michalon. Jeho právník Tristram Heliot dodal, že majitel obchodu „připustil, že to byl omyl a netaktnost".

Kritické reakce přišly nejen ze strany politiků, ale i hlavního imáma v Bordeaux Tareqa Oubroua. „V době Proroka jsme nikdy nic takového viděli. Trhy byly smíšené. Zdá se mi to trochu zvláštní ve světě, kde je součástí kultury sociální míšení," řekl. Starosta Bordeaux Alain Juppé na Twitteru volal po „ukončení takové diskriminační praxe".

Naima Charaiová, zástupkyně organizace bojující za rovná práva mužů a žen, čin ostře odsoudila a dodala, že genderová otevírací doba je „nemyslitelná a nepřijatelná". „Úcta k republice by měla být sedm dní v týdnu," dodala.

Podle místostarosty Bordeaux Marika Fetouha se tak muslimové v regionu běžně nechovají, šlo prý o výjimečný případ. „Toto je poprvé, co jsme něco takového v Bordeaux viděli," uvedl. „Je to problém, protože to vytváří špatný obraz muslimské komunity, která se ve skutečnosti řídí 99 procenty francouzských zákonů,"dodal.

Témata:  muslimové Francie obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy