Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí Afghánci nemohou otevřeně mluvit o sexu. Pomoc hledají na horké lince

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kabál - V konzervativním muslimském Afghánistánu je kulturně nemyslitelné hovořit veřejně o sexuálních problémech. Mládež proto hojně využívá horkou telefonní linku, na které se mohou svěřit s potížemi.

Horká linka pro mládež byla vytvořena v roce 2012 za podpory Populačního fondu OSN (UNFPA). Pracuje v ní desítka osob v Kábulu. Jde o muže a ženy vyškolené sexuologem, kteří denně odpovídají na stovky telefonátů mladých Afghánců.

Poruch sexuálního života se však týká 70 procent všech telefonátů, říká ředitel tohoto centra Abdulláh Šahíd. "Mladí se nás ptají na všechno. Dívky se zajímají o antikoncepci, porušení panenské blány nebo jak přistupovat ke svatební noci," uvádí. "Sexuální problémy často vyvolávají domácí násilí, polygamii. Snažíme se mladé muže a ženy přesvědčovat, že řešení vždy existuje a že nejsou sami," dodal.

Afghánská mládež, často označovaná jako generace 11. září, protože se narodila po americké intervenci, kdy byl v roce 2001 svržen Taliban, je zmítána mezi tradicí a moderním životním stylem. Sňatek je většinou jedinou možností, jak ukojit sexuální touhu, protože každá jiná podoba vztahů mezi opačnými pohlavími je odsuzována.

Horká linka je požehnáním

"Nebyla jsem schopná hovořit o svých problémech s matkou nebo sestrou. Tady mohu mluvit otevřeně," přiznává jednadvacetiletá Rajhana. "Jestliže se přítele nebo rodiny zeptáte, co dělat při impotenci, okamžitě jste považován za nemorálního, nestoudníka nebo zženštilého," tvrdí asi dvacetiletý mladík. "Tahle služba je pro nás požehnáním," dodává.

Horké linky a kliniky kromě jiného také varují mladé lidi před nebezpečím nechráněného pohlavního styku nebo před zneužíváním viagry.

Malá modrá pilulka, které se tu říká kobra, raketa nebo přítel velkých rodin, byla většině Afghánců před americkou intervencí neznámá. Od té doby se stala tak populární, že se o ní traduje, že ji CIA dávala za odměnu těm, kdo jí pomáhali bojovat proti povstalcům.

Často se objevuje téma homosexuality, která je označována za úchylku a islám ji zakazuje. Pravidelně se lidé ptají, zda se dá homosexualita léčit. "Jednou nám volala žena zoufalá z toho, že se její partnerka provdala," vzpomíná Abdulláh Šahíd, který se musí omezit na to, že volajícím pomáhá popřemýšlet a klade otázky, jako: Myslíš, že můžeš žít v Afghánistánu jako lesba?

Témata:  Afghanistán pohlavní styk muslimové

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy