Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Usmiřovací schůzka mezi CDU a CSU? Partneři se rozhádali kvůli uprchlíkům

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Mnichov - V Mnichově se dnes konala takzvaná usmiřovací schůzka mezi CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU bavorského premiéra Horsta Seehofera. Oba rozkmotřil rozdílný přístup k řešení uprchlické krize.

Strany německé vládní konzervativní unie CDU/CSU mají mnohem více společného, než toho rozdílného, je přesvědčená Merkelová. Cílem sesterských stran by měl být zisk více než 40 procent hlasů v zářijových parlamentních volbách, míní zase Seehofer.

Jedním z důvodů, proč se v Mnichově obě strany chtějí prezentovat co nejjednotněji, je podle pozorovatelů i náhlý vzestup sociální demokracie. Navenek zatím politici konzervativní unie žádné obavy z možné konkurence nedávají. Seehofer dnes připustil, že se unie dívá i na konkurenci, ale není to podle něj nic, co by ji jakkoli znepokojovalo.

Bavorská Křesťanskosociální unie půjde do voleb s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání běženců na 200.000 ročně, Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové si limit nepřeje.

I přesto je dlouholetá šéfka německé vlády přesvědčená, že se obě strany na mnichovské schůzce dohodnou na obrysech volebního programu. "Jsem si zcela jistá, že my tady - CDU a CSU společně - položíme základy volebního programu," řekla dnes Merkelová podle německých médií před začátkem schůzky.

Vedle náčrtu společného programu, jehož finální verze bude představena v létě, má být druhým ukazatelem usmíření obou stran nominace Merkelové na kancléřku. CDU ji na tento post nominovala už loni, vedení CSU, které Merkelovou opakovaně a tvrdě kritizovalo za její migrační politiku, tak učinilo teprve nedávno. Formální hlasování vedení obou stran se uskuteční v pondělí.

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy