Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva vítá německé vojáky, NATO je prý silné a jednotné

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Rukla - Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová dnes v zemi uvítala německou vojenskou jednotku o síle praporu. NATO, které je zneklidněné údajně agresivní politikou Ruska, posiluje své východní křídlo.

"Vysílá to velice jasné a důležité poselství všem, že NATO zůstává silné a sjednocené," řekla prezidentka. Ceremonie se také zúčastnila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která uvedla, že vyslání tanků a další výzbroje dává jasně na srozuměnou, že Litva není sama.

Německo v lednu začalo do Litvy po železnici přepravovat asi 200 vozidel, včetně 30 tanků. Zatím podle serveru Delfi dorazilo 130 ze 450 německých vojáků. Jednotka má být složena z asi 1200 vojáků z Německa, Nizozemska, Belgie a Norska.

Spojené státy mezitím vyslaly do Polska tankovou brigádu. Von der Leyenová je přesvědčena, že Spojené státy budou nadále spolehlivým členem NATO, i když nový americký prezident Donald Trump alianci v minulých dnech kritizoval. Ministryně to dnes podle agentury Reuters prohlásila v Litvě. Rusko odmítá, že má vůči Pobaltí agresivní záměry.

Témata:  Litva Německá armáda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy