reklama

Erdoganova kulturní revoluce v Turecku pokračuje. V rámci ní ministerstvo školství oznámilo, že z učebnic vyškrtne jméno britského vědce Charlese Darwina a jeho evoluční teorii.

Podle portálu Kronen Zeitung by opatření mohla začít platit už v únoru a naplnily by se tak obavy kritiků, že Erdoganova strana AKP ze vzdělávání postupně vytlačuje sekularismus a nahrazuje jej islámským náboženstvím.

Pokud bude ze školních osnov vymazán darwinismus a evoluční teorie, žáci se místo toho začnou učit, že žádná evoluce neexistovala. Nově jim bude předkládáno, že svět i všechny živé bytosti stvořil bůh.

Vymažeme Darwina? Není to poprvé

Turecký tisk upozorňuje, že to není poprvé, co se turecká vláda pokouší pohřbít evoluční teorii. Před osmi lety zastavila zveřejnění článku o Darwinovi v odborném časopise Věda a technika. Potrestána byla i vydavatelka magazínu. Poté, co titulní stranu časopisu věnovala 150. výročí narození uznávaného vědce, přišla o svou práci.

Podle zahraničních deníků ale jde pouze o pokračování Erdoganovy snahy porazit sekularismus, na jehož principu postavil turecký stát jeho zakladatel Mustafa Kemal Atatürk. Islamizaci země totiž lze pozorovat už od roku 2003, kdy se Erdogan stal poprvé premiérem. V minulosti například navrhoval, aby se přestalo používat současné písmo a latinská písmena a vrátil se zpět do škol osmanský jazyk. 

Opozice a média varují před Erdoganem

Opoziční politici bijí na poplach a varují, že turecký prezident, který si uzurpuje veškerou moc ve státě, mění Turecko v náboženskou diktaturu. Pomohl mu k tomu i parlament, který schválil změnu ústavy, která v zemi zavádí prezidentský systém. Erdoganovi tak dávají změny šanci zůstat v úřadu do roku 2029.

Na to, že Erdogan jedná čím dál autokratičtěji, upozorňují i média. Agentura AP ale dodala, že i přesto si udržuje silnou podporu veřejnosti. Agentura DPA navíc tvrdí, že jeden z článků ústavy by Erdoganovi umožnil zůstat u moci teoreticky až do roku 2034.

Podle Erdogana jsou ale změny nutné, aby zabránily do budoucna vzniku křehkých koaličních vlád, které podle něj v minulosti ohrožovaly stabilitu země. Parlament proto přišel o možnost dohledu nad výkonem funkce hlavy státu.