Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečné zóny v Sýrii se Asadovi nezamlouvají, Trumpův plán smetl ze stolu

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na vytvoření bezpečných zón ve válkou zmítané Sýrii se nezamlouvá Bašáru Asadovi. Prý by se nepodařilo zajistit, aby na civilisty neútočily ozbrojené skupiny.

Trump minulý měsíc uložil ministrovi zahraničí, aby spolu s ministrem obrany během tří měsíců vypracovali plán na zřízení bezpečných zón v Sýrii a okolním regionu. V zónách by podle něj měli Syřané bez domova čekat na trvalé usídlení, například na repatriaci či usazení v třetí zemi. Trump plán blíže nespecifikoval, jen uvedl, že by zóny měly financovat státy Perského zálivu.

"Není to vůbec reálná myšlenka," řekl Asad v rozhovoru na serveru Yahoo News, z něhož dnes citovala agentura Reuters.

Syrský prezident řekl, že "mnohem životaschopnější, mnohem praktičtější a méně nákladné" než bezpečné zóny bude zajistit v zemi stabilitu.

Občanská válka v Sýrii trvá už skoro šest let a vyžádala si přes 300.000 obětí. Syrská vláda, kterou podporuje Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, v ní stojí proti četným ozbrojeným skupinám, včetně radikálů z IS. Některé povstalce podporují Spojené státy, na jejichž straně bojují i syrské kurdské milice. Ty ale neuznává Turecko.

Témata:  Bašár Asad Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy