Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Le Penové zažehnán? Politička se bude soudit s Evropskou unií

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Brusel - Francouzská europoslankyně Marine Le Penová se nachází v nezáviděníhodné situaci. Zatímco pracně shání peníze na svou předvolební kampaň, Evropský parlament přistoupil k radikálnímu kroku a rozhodl se jí kvůli podvodům odebrat část platu. Le Penová se ale rozhodla, že to tak nenechá.

Evropský parlament pokrátil plat europoslankyně Marine Le Penové, která nelegálně vyplatila statisíce eur svým údajným poslaneckým asistentům. Podle Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) europoslankyně vyplatila 300 tisíc eur své údajné poslanecké asistentce Catherine Grisetové, která ve skutečnosti pracovala pro stranu Le Penové Národní fronta.

Politička dostala lhůtu do konce ledna na vrácení daných peněz, to se ale nestalo. Le Penová vinu odmítá a podle svých slov se podvodu nedopustila. Evropský parlament je ale jiného názoru a rozhodl se snížit europoslankyni plat a ze zbytku uhradit dluh. Francouzská prezidentská kandidátka tak přijde od února každý měsíc o polovinu platu.

Do konce února má také vrátit 42 tisíc eur, protože peníze vyplácela i poslaneckému asistentovi Thierrymu Légierovi, který byl ve skutečnosti jejím osobním strážcem. Vzhledem k tomu, že finanční ztráta může pro Le Penovou znamenat velký problém, neboť kandiduje v blížících se francouzských prezidentských volbách a má problémy s financováním volební kampaně, rozhodla se pro radikální krok.

Le Penová podala žalobu na generálního tajemníka EP Klaus Welle, nejvýše postaveného úředníka v europarlamentu, a na šéfa OLAFu a hlavní vyšetřovatelku OLAFu Beatriz Sanzovou Redradovou. 

Trojici obžalovaných Le Penová obviňuje z padělání důkazů a vedení politicky motivovaného vyšetřování s cílem zdiskreditovat její stranu a další euroskeptické strany v EP. Domnívá se, že plán proti ní zosnoval bývalý předseda EP Martin Schulz. "Tvrzení, že Martin Schulz je politickým soupeřem paní Le Penové je zjevnou realitou," citoval z textu žaloby magazín Politico.

EP ale popírá, že by vyšetřování finančních záležitostí Le Penové bylo politicky motivované a zdůrazňuje, že ho měl na starosti nezávislý orgán OLAF. Vyšetřovatelé úřadu ujišťují, že je při objasňování kauzy neovlivňovaly žádné instituce ani osoby.

Témata:  Marine Le Pen Francie EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy