Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bojovat proti drogám? Brazílie je chce legalizovat

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Soudce brazilského nejvyššího soudu Roberto Barroso věří, že legalizace některých drog, včetně marihuany a dokonce i kokainu, by pomohla Brazílii v boji proti drogovým kartelům.

Padesátiletý boj proti překupníkům podle něj selhal. Věznice jsou přeplněné menšími dealery, zatímco násilné boje drogových gangů pokračují, řekl Barroso agentuře Reuters.

"Na rozdíl od Spojených států a Evropy, kde hlavním problémem spojeným s drogami je jejich zneužívání, v Brazílii je největším problémem moc, kterou mají překupníci drog nad chudými komunitami," řekl Barroso s tím, že legalizace marihuany je pouhou otázkou času. "Buď to uděláme teď, nebo budeme v budoucnu za tisíce vězňů platit miliardy," dodal.

Barrosův pohled podle agentury AP svědčí o rostoucích obavách Brazilců z násilí ve věznicích a slumech. Začátkem roku příslušníci jednoho drogového gangu ve věznici Manaus uřízli hlavu desítkám svých rivalů. Vězeňské vzpoury se následně rozšířily po celé Brazílii. Násilí gangů v jihovýchodním státě Espirito Santo si tento týden vyžádalo více než 120 životů. Vysokému počtu úmrtí podle agentury Reuters pomohla i stávka policistů.

Prvním krokem v boji proti tomuto násilí by podle Barrosa mohla být postupná legalizace pěstování, prodeje a konzumace marihuany, podobně jako to udělal sousední Uruguay.

Témata:  Brazílie drogy soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy