Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský režim popírá, že by v Halabu použil chemické zbraně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Damašek - Syrská vláda odmítla obvinění organizace pro lidská práva, že loni v bojích o město Halab (Aleppo) na severu Sýrie použila chemické zbraně.

Informovala o tom dnes syrská státní agentura SANA. Syrská vláda reagovala na zprávu organizace Human Rights Watch (HRW) zveřejněnou v pondělí.

"Oficiální zdroj z ministerstva zahraničí potvrdil, že vláda ..naprosto odmítá tato obvinění, která jsou podle ní nepravdivá," uvedla dnes agentura SANA. Syrská vláda, stejně jako její spojenec Rusko, používání chemických zbraní ve válce v Sýrii opakovaně popřela už v minulosti. Naopak z jejich použití obvinila povstalce.

Organizace HRW v pondělí zveřejnila zprávu, v níž obvinila syrské vládní síly z nejméně osmi chemických útoků od loňského 17. listopadu do 13. prosince. Mělo při nich zemřít devět lidí, včetně čtyř dětí, a na 200 osob mělo utrpět vážné zdravotní komplikace. HRW dospěla k tomuto závěru na základě rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií, na nichž podle ní vládní vrtulníky shazují barely s chlórem na čtvrti v Halabu.

Mezinárodní úmluva o chemických zbraních zakazuje používání látek jako je chlór pro vojenské účely. Sýrie podepsala úmluvu v roce 2013 pod tlakem Ruska.

Témata:  Sýrie Syrská krize chemické zbraně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy