Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestrovské útoky migrantů jsou vymyšlené. Policie svědkům neuvěřila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Frankfurt nad Mohanem – Jak jsme vás již informovali, několik svědků ohlásilo, že silvestrovské oslavy v Německu neproběhly tak klidně, jak se tvrdilo. Když se přihlásili na policii, začalo vyšetřování, které už po pár dnech odhalilo nečekané věci – svědci si podle všeho útoky vymysleli. Informuje o tom server The Local.

Německý deník Bild v minulém týdnu zveřejnil výpovědi několika svědků z Frankfurtu nad Mohanem, podle kterých se ve městě odehrálo hned několik útoků, do kterých se mělo zapojit až 900 migrantů. Spekulovalo se, že mohlo jít o obyvatele zařízení ve středním Hesensku.

Bild se v textu, který mezitím z webu zmizel, odvolával na zaměstnance jedné z tamních restaurací a sedmadvacetiletou ženu. Šéfkuchař Jan Mai, tvrdil, že asi 50 arabských mužů způsobilo zmatek v jeho restauraci, stejně jako v jiných podnicích. Také tvrdil, že sexuálně napadali ženy a kradli bundy. Žena novinám řekla, že ji násilníci „sahali pod sukni, mezi nohy i na hrudník“.

Policie jejich obvinění prošetřila a došla k přesvědčení, že tito svědci lžou. „Rozhovory s údajnými svědky, hosty a zaměstnanci vyvolaly rozsáhlé pochybnosti o jejich verzi příběhu,“ uvádí policie. „Jedna z údajných obětí v době údajného útoku vůbec nebyla ve Frankfurtu.“

Než se objevila zpráva v Bildu, nikdo jiný žádné útoky nehlásil, upozornila policie.

Deník Bild už zprávu stáhl a za její vydání se omluvil. „Omlouváme se za naši práci. Brzy oznámím, co s tím Bild udělá,“ napsal na twitteru šéfredaktor Julian Reichelt. Uživatelé sociálních sítí však na věc zřejmě jen tak nezapomenou. „Je příliš pozdě, škoda již byla napáchána,“ napsal v reakci jeden ze čtenářů. „Ach, Bild se omlouvá. Měli byste to dělat častěji vzhledem k tomu, kolik z vašich článků jsou podvrhy,“ přisadil si další.

Témata:  Německo Silvestr policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.