Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un připomíná Američanům důležitou věc. Je čas začít vládnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Severní Korea otestovala své nové balistické rakety. Tento čin je zkouškou pro nový a nezkušený tým amerického prezidenta Donalda Trumpa. Severokorejským obyvatelům má pomoci zapomenout na chudobu a útlak. Řešení problému komplikuje nejednotný postoj všech regionálních mocností proti Pchjongjangu. Patrick Cronin ve svém článku pro časopis The National Interest uvádí i některé pozitivní stránky události. Kim Čong-un totiž Bílému domu testem připomněl, že je třeba skončit s kampaní a začít vládnout.

Trumpův tým se méně než měsíc po nastoupení do úřadu musí potýkat s neočekávanou krizí. Severní Korea totiž provedla zkušební odpal nových střel ze svého území na hladinu Japonského moře a velmi pravděpodobně nechala zavraždit Kim Čong-unova nevlastního bratra. Mobilní odpalovací zařízení pro balistické rakety s tuhým palivem, jehož funkčnost si Pchjongjang vyzkoušel, se postaralo o velké překvapení. Zpravodajské služby totiž nezaznamenaly žádné signály ze systémů pro včasnou výstrahu, které obvykle dokáží odhalit odpálení střel s tekutým palivem.

Pokusy s balistickými raketami mají vzbudit úctu a údiv u domácího severokorejského publika k vojenským schopnostem Kim Čong-una. Všechny regionální mocnosti jsou teď donuceny zabývat se severokorejskou posedlostí vylepšit svůj nukleární arzenál na úkor životních podmínek vlastního obyvatelstva.

Čína na jedné straně s USA

Donald Trump již nařídil přezkoumat možnosti postupu pro politické řešení problému. Patrick Cronin naznačuje, že by se úprava americké dlouhodobé strategie vůči Pchjongjangu neměla uspěchat. Experti na Asii, jejichž pohledy a zkušenosti jsou pro dlouhodobé americké plánování v regionu nezbytné, se k Trumpovu týmu přidají až v následujících měsících.

Jedna věc se musí Kim Čong-unovi nechat. Připomněl totiž Washingtonu, D. C., že je čas zanechat předvolební kampaně a začít vládnout. Světové dění se nezastaví v momentě, kdy prezident vydává nařízení k uspokojení svých voličů. Také spojenectví s Japonskem a Jižní Koreou začíná dávat větší smysl. Dokonce i Čína stojí z pohledu mezinárodního práva na jedné straně se západními státy. Jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN totiž odsouhlasila rezoluci, jež Severní Koreje zakazuje odpaly balistických raket a pokusy s jadernými zbraněmi.

USA čeká mnoho práce k nalezení vhodného nástroje, jak zvládnout tuto asijskou výzvu. Krátkodobě se mohou pokusit zdvojnásobit úsilí v dosavadních opatřeních, jako jsou například hospodářské sankce proti severokorejskému režimu. Dalším krokem by se mohlo stát jejich rozšíření na firmy, především čínské, jež pokračují v obchodních vztazích s Pchjongjangem. Jistý účinek může mít i demonstrace síly v průběhu vojenských jihokorejsko-amerických cvičení a nasazení pokročilých vojenských technologií.

Obamovy neúspěchy

Snaha amerického exprezidenta Baracka Obamy o omezení severokorejského jaderného a raketového programu výměnou za hospodářskou pomoc se minula účinkem. Kim Čong-un naopak počátkem loňského roku nařídil zrychlit výzkum a vývoj strategických zbraní. Pchjongjang se pravděpodobně rozhodl vybudovat nukleární arzenál o velikosti srovnatelné s Pákistánem, tedy několik set hlavic, a se schopností zasáhnout území USA.

Mezi klíčovými státy regionu panuje shoda, že by se Severní Korea měla zříci svých jaderných ambic. Rozdílné názory ovšem existují na to, jak zmíněného cíle dosáhnout a jakou roli v něm budou hrát zainteresované země. Čína musí být součástí řešení, přestože zkušenosti z minulosti nejsou povzbuzující. Některé čínské hlasy totiž považují severokorejské testy balistických raket za adekvátní odpověď na nekompromisní americkou politiku. Peking navíc tlačí na Jižní Koreu, aby neschválila umístění amerického protiraketového systému THAAD na své území.

V případě odpalu severokorejských balistických raket šlo nikoliv o poměřování sil s nepřáteli Pchjongjangu, ale o zakrývání slabostí jeho režimu. Čím více Kim Čong-un hledá nezranitelnost v podobě nákladných nukleárních zbraní, jež odvrátí vpád jeho protivníků, tím zranitelněji se bude cítit. To není výzva k povstání proti vládě, ale smutná realita. To, co Severokorejci opravdu potřebují, nelze doručit na hlavicích nukleárních zbraní.

Témata:  Kim Un-Čong jaderné zbraně USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy