Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Některé členské země NATO nenesou společnou zátěž, podkopávají základy aliance, varoval Pence

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Mnichov - Na bezpečnostní konferenci do Mnichova dorazil také americký viceprezident Mike Pence. Prohlásil, že pro většinu spojenců z NATO přišel čas dělat víc pro společnou obranu. Řada spojenců podle něj dodnes jasně neukázala, jak své závazky naplní. Mezi hříšníky patří mimo jiné i Česko.

"Slib nést společně zátěž mnozí až příliš dlouho nenaplňovali, což podkopává samotné základy naší aliance," je přesvědčen Pence.

Americký viceprezident připomněl závazek 28 členských zemí NATO z roku 2014 zvýšit do deseti let své výdaje na obranu alespoň na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Zatím to podle něj plní jen Spojené státy a čtyři další členské země. Nyní je potřeba, aby tak učinily i ty ostatní.

"Řeknu to jasně: Prezident Spojených států očekává, že naši spojenci budou držet slovo, a že naplní tento závazek. A pro většinu to znamená, že přišel čas dělat víc," prohlásil Pence.

Do Mnichova přivezl i další vzkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, v němž evropské spojence ubezpečil o podpoře Severoatlantické aliance. Spojené státy podle něj vždy zůstanou s Evropou. Pence poznamenal, že spojenectví Evropy a Spojených států má tradici mnoha desetiletí a je založeno na společných hodnotách jako je svoboda, demokracie, spravedlnost a vláda práva.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Mike Pence

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy