Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenechte se zničit, vzepřete se vládě. Expremiér Blair vyrazil do boje proti brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský expremiér Tony Blair chce přesvědčit Brity, aby povstali proti vládě a odmítli vystoupit z Evropské unie. Takzvaný brexit si přitom sami odhlasovali v referendu, někteří bohužel až příliš pozdě zjistili, proti čemu se vlastně vzbouřili.

Blair podle serveru BBC vystoupí před proevropskou organizací Open Britain a zdůrazní, že lidé hlasovali v referendu "bez znalostí skutečných podmínek Brexitu". Podle svých slov chce získat podporu, aby našel cestu ven ze současného shonu, který "žene zemi z útesu".

Britská premiérka Theresa Mayová je opačného názoru a usiluje o to, aby se proces odchodu Spojeného království z EU spustil nejpozději do konce března. Její cestu ven z Evropské unie posvětili poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu.

Blair, který předsedal vládě Spojeného království v letech 1997-2007, chce ale brexit na poslední chvíli zastavit. Tvrdí, že ti, co pohánějí vystoupení z EU, si "vždycky přáli tvrdý Brexit". Současná politika Velké Británie je podle něj nastavena na dosažení brexitu za každou cenu. 

"Naším úkolem je odhalit neúprosnost skutečných nákladů, ukázat, že toto rozhodnutí vyšlo z nedokonalých znalostí, které jsou nyní již vědomostmi podloženými informacemi," argumentuje podle serveru Blair s tím, že občanům je třeba prozradit, jak tento proces reálné poškodí zemi a její obyvatele.

Blair před referendem vedl kampaň za setrvání Británie v unii a nyní navrhuje však, aby se Britové na Brexit podívali ještě jednou a s novou perspektivou. "Teď, když máme jasnou představu o tom, kam jdeme," dodal.

Otázkou zůstává, jestli není Blairovo snažení zbytečné. Druhou šanci totiž velká Británie nedostane a vláda už dříve sdělila, že další referendum o brexitu neudělá.

Témata:  Brexit Tony Blair Velká Británie

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy