Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory o Sýrii neprobíhají podle plánů, USA a Rusko nevkládají veškeré své síly do míru

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Zmocněnec OSN Staffan de Mistura na závěr třetího kola rozhovorů o Sýrii prohlásil, že by se lídři Ruska a USA měli vložit veškeré své síly do zachrány mírového procesu. Moskva počítá s obnovením jednání v květnu.

De Mistura dal najevo značné obavy z vývoje v Halabu a na několika dalších místech Sýrie, kde je dohodnuté příměří ohrožováno nově vypuklými boji.

"Z toho vychází má naléhavá žádost na iniciativu obou zemí na nejvyšší úrovni, protože odkaz prezidenta Obamy a prezidenta Putina je spojen s úspěchem jedinečné iniciativy, která začala tak dobře. Je třeba, aby také skončila velice dobře," apeloval zmocněnec OSN na Washington a Moskvu.

Zásadním problémem jsou podle něho trvalé neshody mezi vládou a opozicí na podobě přechodné vlády, jejíž dojednání je hlavním cílem rozhovorů. Velkou překážkou jsou spory o zapojení prezidenta Bašára Asada do přechodného období.

Opozice s ním nepočítá, vládní delegace ale trvá na tom, že toto téma není předmětem rozhovorů, protože o prezidentovi se může rozhodnout jedině ve volbách. Na dotaz, zda bylo Asadovo jméno tématem jednání, de Mistura odvětil, že "nedošlo na konkrétní jména lidí".

Syrská vládní delegace s de Misturou jednala ještě v úterý a rozhovory označila za užitečné. Opozice se z tohoto kola rozhovorů na jeho konci stáhla kvůli bojům v provincii Halab.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy