Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká letadlová loď zahájila hlídku v Jihočínském moři

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Bangkok - Americké námořnictvo oznámilo, že skupina plavidel vedená letadlovou lodí Carl Vinson zahájila v sobotu rutinní operaci v Jihočínském moři. Mezi Pekingem a Washingtonem dlouhodobě roste napětí v této oblasti.

Čína v pátek ukončila své námořní cvičení v oblasti Jihočínského moře, kterého se účastnila i její jediná vlastní letadlová loď.

Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy a vojenská zařízení. USA se obávají, že by Čína mohla tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nedávno prohlásil, že nová americká vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodních vodách.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Ve středu čínská vláda varovala Spojené státy, aby se nepokoušely narušovat svrchovanost Číny nad Jihočínským mořem.

Témata:  U.S. Navy Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy