Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad je zodpovědný za 90 procent mrtvých v Sýrii, udeřila HRW

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Mnichov - Na bezpečnostní konferenci v Mnichodě se dnes řešila situace na Blízkém východě. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura tvrdí, že mírové rozhovory o Sýrii v kazašské metropoli Astaně mohou být dobrým doplňkem jednání mezinárodního společenství v Ženevě.

Rozhovory v Astaně se uskutečnily pod záštitou Ruska, Turecka a Íránu. De Mistura je přesvědčen, že jednání pomohla ke snížení napětí kolem syrského konfliktu. Diplomaté v Astaně by se podle něj měli zabývat příměřím, zatímco ti v Ženevě politickým řešením několikaleté krize.

Další kolo rozhovorů v Ženevě začne 23. února. Zástupce syrské opozice dnes řekl, že opozice je ženevským rozhovorům plně oddaná. Zopakoval, že si nedokáže představit, že by v čele Sýrie zůstal prezident Bašár Asad.

Válka v Sýrii začala na jaře 2011. Boje si od té doby vyžádaly už přes 300.000 obětí. Šéf humanitární organizace Human Rights Watch Kenneth Roth v dnešní debatě v Mnichově uvedl, že Asadův režim je zodpovědný za 90 procent mrtvých v Sýrii. Rusko vyzval, aby nebránilo trestnímu stíhání zodpovědných.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.