Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aukce Hitlerova telefonu: Zájemce za něj zaplatil v přepočtu 6 milionů

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Chesapeak - Vyvolávací cena telefonu Adolfa Hitlera činila 100 tisíc dolarů. Aparát se na nedělní aukci ve Spojených státech nakonec prodal za 243 tisíc dolarů (6,2 milionu Kč).

Hitler tento telefonní přístroj využíval během druhé světové války. Aparát, který nese typové označení W38, vyrobila společnost Siemens. Původně byl černý, ale následně byl přebarven na červeno a byly na něj vyryty hákový kříž a Hitlerovo jméno.

Aukční dům Alexander Historical Auctions v této souvislosti poznamenal, že telefon lze považovat za zbraň masového ničení, neboť skrze něj byly poslány miliony lidí na smrt.

Přístroj několik dní po pádu Berlína věnovali sovětští důstojníci britskému brigádnímu generálovi Ralphu Raynerovi, který město tehdy navštívil. Rayner, jehož rodina aparát prodává, byl jedním z prvních britských důstojníků, kteří dobytý Hitlerův berlínský bunkr navštívili.

Témata:  Adolf Hitler aukce II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy