Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupinka džihádistů plánovala sebevražedný útok, omylem se odpálili před městem

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Jeden z Talibanců, který se spolu s dalšími sedmi parťáky chystal zaútočit na město Kundúz, omylem odpálil svou sebevražednou vestu dřív, než do města dorazil. Zabil tak nejen sebe, ale i všechny své komplice. Podobné chyby se už dříve dopustil i učitel Islámského státu, který nedopatřením vyhodil do povětří své žáky.

Neustálé soupeření o moc mezi Talibanem a mladším Islámským státem, si vyžádalo stovky lidských životů. Jak však dokazuje tento kuriozní případ, rukou atentátníků neumírají pouze civilisté a rukojmí.

Skupinka osmi Talibanců byla zrovna na cestě do afghánského města Kundúz, když se ozval obrovský výbuch. Jeden z atentátníků se totiž omylem odpálil, exploze aktivovala i ostatní výbušné vesty a pásy a všichni vyletěli do povětří, informuje afghánská agentura Khaama Press.

Mluvčí Talibanu odmítl případ komentovat. Pověst teroristické hnutí značně utrpěla.

Talibanci ještě donedávna ovládali téměř celý Afghánistán. Po nástupu hnutí Islámský stát ale velkou část území a vlivu ztratili. Nyní se svou moc pokoušejí získat zpět.

I radikální džihádisté Islámského státu mají s nešťastně odpálenými výbuchy zkušenost. V roce 2014 odpálil lektor hnutí svých 21 účastníků kurzu o atentátech. Prý chtěl pouze účastníklm ukázat, jak se aktivuje cvičný sebevražedný pás.

Témata:  Tálibán Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy