reklama

Pětice migrantů, která spáchala sebevraždu, měla něco společného – šlo o mladé sfghánské žadatele o azyl a všichni už měli naplánované termíny deportací. Problémy se objevují právě především u mladé generace, někteří běženci se dokonce online k sebevraždě povzbuzují. Právě na ně se chtějí úřady zaměřit.

Server poukazuje, že takových sebevražd může existovat mnohem víc, protože nejsou k dispozici žádné přesné údaje. Mladí uprchlíci totiž zpočátku nemají registrační čísla, protože nejsou ihned registrováni, a tak se nedostanou do statistik. Neznámý je také počet pokusů o sebevraždu.

Švédsko má velký problém především s uprchlíky z Afghánistánu, protože vláda loni zpřísnila azylové podmínky a označila některé části země za „bezpečné". Musse Hossein sám utekl jako nezletilá osoba z Afghánistánu. Nyní se stará o ty, kteří přišli po něm – často jim je méně než 18 let. „Tito lidé uprchli před smrtí a mají za sebou hroznou cestu. Mohou se cítit osaměle, mají psychické problémy. Pokud je jejich žádost o azyl zamítnuta, dostanou se do vážné situace,“ vysvětluje.

Do země loni přišly asi 3 tisícovky nezletilých Afghánců, asi 6 stovkám země neudělila azyl - tolerováni jsou pouze tehdy, pokud mohou dokázat, že ve své vlasti nemají žádné příbuzné. „Zjistili jsme, že mladiství žadatelé o azyl se setkávají v uzavřených internetových fórech a navzájem se povzbuzují, aby spáchali sebevraždu. Je to o kolektivní sebevraždě nebo o tom, jak si nejlépe vzít svůj život. Sebevražda je v této skupině považována za morální akci pro blaho druhých, Domnívají se, že může ovlivnit současnou politiku,“ vysvětluje psycholožka Julia Tibergová, která pracuje v podpůrné skupině pro uprchlíky.

„Byl jsem sociálními autoritami informován, že mezi žadateli o azyl bez rodin se vyskytují organizované sebevražedné myšlenky, což je velmi znepokojující, protože někteří z nich ve skutečnosti sebevraždu spáchali,“ přiznal dětský švédský ombudsman Frederik Malmberg.

Kvůli situaci už se uskutečnila krizová schůze, jak ale podotýká server, výsledkem rozhodně není žádná radikální změna v zacházení s těmito mladými lidmi. Musse Hossein dodává, že by pomohla lepší integrace zejména mladých uprchlíků a, jak sám říká, „spravedlivější" švédský pohled na věc a poněkud velkorysejší zacházení se žadateli o azyl.