Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ázerbájdžánský prezident dekretem jmenoval viceprezidentkou svou ženu

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Baku - Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev (55) dnes vydal dekret, jímž jmenoval svou manželku Mehriban (52) první viceprezidentkou země. Zemi vládne klan rodiny Alijevů tvrdou rukou přes čtvrt století: ovládá všechny mocenské páky, parlament, soudy i média.

První viceprezident se podle ústavních změn stal - místo premiéra - druhým nejvyšším představitelem státu, který v případě nutnosti zastupuje prezidenta.

Ázerbájdžánci loni v září v referendu schválili 29 úprav v ústavě. Změny také prodloužily prezidentovo funkčního období z pěti na sedm let, zrušily věková omezení u prezidentských kandidátů a daly prezidentovi pravomoc vypisovat předčasné parlamentní volby podle svého uvážení.

Předpokládá se, že zrušení věkových omezení u prezidentských kandidátů otevřelo možnost synovi pětapadesátiletého Alijeva, aby nastoupil do čela státu po svém otci. Haidar Alijev - třetí a nejmladší potomek prvého páru - letos oslaví 20. narozeniny. Podle západního tisku vlastní, podobně jako jeho starší sestry Leyla a Azru, nemovitosti v Dubaji za desítky milionů dolarů.

Zatímco ochránci lidských práv obviňují režim v Baku z oklešťování svobod a umlčování kritiků. V zemi bohaté na ropu a plyn působí největší západní ropné společnosti včetně BP, Exxon Mobil či Chevron.

Témata:  Ázerbájdžán Ilham Alijev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy