reklama

Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na několik velitelů povstalecké Syrské svobodné armády (FSA). CIA odmítla zprávu komentovat. Nevyjádřily se k ní ani Katar, Saúdská Arábie či Turecko, které se na této části dodávek podílí.

Podle velitelů povstalců zastavily tyto země pomoc přes takzvané operační centrum MOM sídlící v Turecku. Důvodem je podle nich zřejmě obava, aby zbraně nepadly do rukou radikálním islamistům.

Zastavení dodávek souvisí podle Reuters s posledním vývojem bojů na severu a západě Sýrie, kde se už několik týdnů odehrává bratrovražedný boj mezi různými skupinami. Mimo jiné frakce skupiny Džund al-Aksá, ideologicky blízká organizaci Islámský stát (IS), povraždila v posledních týdnech v provincii Idlib desítky bojovníků z FSA.

Právě FSA, kterou podporuje Turecko a některé západní země, nyní byly údajně dodávky zastaveny. Zahrnovaly podle Reuters nejenom zbraně, ale i žold, výcvik, munici a v několika případech i protitankové střely.

Radikálové z IS a skupiny, které se vážou k Al-Káidě, bojují proti FSA, kterou vnímají jako soupeře podporovaného z ciziny. Útoky na FSA začaly, když tato skupina v lednu vyslala své delegáty na syrská jednání o příměří do kazašské Astany.

Zmrazení této části dodávek nemá nic společného s nástupem amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu, uvedl Reuters.