reklama

Agentury Forsa přisoudila AfD jen osm procent hlasů. Ještě na konci prosince přitom průzkumy straně slibovaly dvanáctiprocentní zisk, na počátku února desetiprocentní.

Za poklesem popularity AfD stojí podle agentury Forsa mimo jiné "chaotické počínání amerického prezidenta Donalda Trumpa v úřadu", kterého AfD podporovala během prezidentské kampaně a jako jedna z prvních evropských stran mu loni v listopadu gratulovala ke zvolení. Voliče Trumpovo působení ve funkci podle ředitele agentury "vzhledem ke konfliktům po celém světě zneklidňuje".

Na úbytku příznivců AfD se podle průzkumu podepsaly také vnitrostranické spory. V polovině února předsednictvo rozhodlo, že zahájí řízení o vyloučení představitele pravého křídla strany a předsedy její durynské organizace Björna Höckeho, a to především kvůli jeho kontroverzním výrokům o berlínském památníku holokaustu.

Umírnění voliči, kteří dosud uvažovali o podpoře AfD v nadcházejícím hlasování, se v posledních týdnech přiklonili k sociálnědemokratické straně (SPD), uvedla Forsa.