Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženevské rozhovory o Sýrii pokračují odděleně

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Ve Švýcarsku druhým dnem pokračuje již čtvrté kolo mírových rozhovorů o Sýrii. Vládní i opoziční delegace se sice včera ocitly nakrátko v jedné místnosti, avšak další jednání jsou znovu separátní.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se dnes v Ženevě setkal s delegací syrské vlády a jednal s ní o režimu dalších jednání o řešení syrské krize. S opoziční delegací se má de Mistura sejít odpoledne.

Před čtvrtečním zahájením přiznal, že si ani od tohoto kola velký pokrok neslibuje. Mluvčí OSN v Ženevě Alessandra Vellucciová dnes řekla, že usmiřovací proces je ve "velmi raném" stadiu a nelze od něj čekat rychlý výsledek. De Mistura se podle jejích slov snaží usnadnit jednání, což "vyžaduje citlivý postup".

Šéf syrské vládní delegace Bašár Džaafarí po dvouhodinovém setkání s de Misturou řekl, že jednali výlučně o formátu příštích rozhovorů.

Opoziční delegace chce jednat o předání moci a ve čtvrtek obvinila vládní zástupce, že o toto téma nemají zájem. Podle de Mistury se rozhovory mají držet rámce, které pro ně stanovuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2015. Předpokládá, že jako první se má řešit sestavení vlády, změna ústavy a příprava voleb v Sýrii.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy