Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťané, zaměstnávejte migranty, vyzval biskup. Přišla reakce...

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Oslo – Biskup z protestantské církve Norska vyzval křesťany, aby najímali nelegální přistěhovalce. Tamní ministryně přistěhovalectví jeho akci označila za „nezodpovědnou“. Informuje o tom server ABC Nyheter.

Tor Berger Jørgensen, bývalý  biskup ze severního Norska, rozeslal minulý týden sérii dopisů do různých křesťanských organizací, ve kterých žádal, aby poskytly pracovní místa pro ty, kteří nejsou schopni pracovat v Norsku legálně. Ačkoli je zaměstnávání nelegálních přistěhovalců v rozporu se zákonem, biskup tvrdí, že jeho kampaň má dát lidem „v beznadějné situaci" šanci na živobytí.

Jørgensen, který je také znám jako bojovník za prává homosexuálu, řekl, že již obdržel „několik pozitivních odpovědí" od lidí, kteří by chtěli pomoci.„Jsem docela optimistický a věřím, že můžeme něčeho dosáhnout," řekl. Jørgensen, který byl inspirován zprávou, že evangelický kostel v norském Stavangeru, zaměstnává eritrejskéhou ženu jménem Tita, která žila v zemi ilegálně po dobu 8 let. Tento krok označil za „statečný" a „důležitý."

Biskup údajně požádal o setkání s ministryní pro přistěhovalectví Sylvi Listhaugovou, která návrh 71letého biskupa označuje za „nezodpovědný“. „Ve skutečnosti dává falešné naděje lidem, kteří se mají vrátit do své vlasti," řekla. „Lidé, kterým byla definitivně zamítnuta jejich žádost o azyl, jsou povinni vrátit se domů,“ připomněla.

Jørgensen na Facebooku uvedl, že to, co ministryně označuje za nezákonné, je ve skutečnosti jen „sebeobrana“. „Sylvi Listhaugová nás považuje za nezodpovědné," reagoval biskup, „protože povzbuzujeme lidi, aby dělali něco nezákonného. Ale Listhaugová neví, kolik degradujících a nelidských zkušeností v průběhu let prožili."

Podle současné legislativy mohou zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají nelegální zahraniční pracovníky, dostat pokutu nebo dokonce i nepodmíněný trest.

Christian Wedler, místní šéf Strany pokroku (FRP) ve Stavangeru, řekl, že chápe touhu pomáhat lidem, kteří se ocitli v obtížné situaci, ale že lidé musí také zvážit, „co je dobré pro zemi“. „Pokud žádost o azyl nemá žádné důsledky, pak se systém úplně zhroutí,“ varoval.

Témata:  Norsko uprchlíci křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy