Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí vůči muslimských Rohingům se neprokázalo, tvrdí barmský generál

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Rangún - Barmská armáda je pod mezinárodním tlakem kvůli údajnému násilí vůči muslimskému menšinovému etniku Rohingů, oficiální vyšetřování ale podle velení ozbrojených sil nedokázalo pravdivost většiny obvinění.

Náčelník generálního štábu barmských ozbrojených sil generálporučík Mjat Tun Ú prohlásil, že rostoucí populace Rohingů v Arakanském státě, ležícím na západě země, spolu se zvyšujícím se počtem náboženských vůdců a mešit vyvracejí obecná obvinění z genocidy a náboženských perzekucí.

Vláda zakázala přístup nezávislým médiím do oblastí obývaných v Arakanském státě Rohingy. Obhájci lidských práv tvrdí, že satelitní snímky potvrzují obvinění z rozsáhlého pálení domů v regionu vojáky, což však vláda dříve připisovala povstalcům.

Zprávy o těchto násilnostech se začaly objevovat loni v říjnu, kdy barmské ozbrojené síly zahájily tažení v Arakanském státě v reakci na přepadení policejního stanoviště u hranice s Bangladéšem, při němž útočníci zabili nejméně devět policistů. Od prosince před touto operací utekly do Bangladéše desítky tisíc lidí.

Uprchlíci podle médií popisovali násilí, jehož se příslušníci barmských ozbrojených sil dopouštějí - hromadné znásilňování, vraždění a mučení.

Témata:  Barma muslimové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy