Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme dalším cílem IS, varjí úřady. Oblíbenou destinaci českých turistů zachvátil strach

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Řím - Dalším cílem útoků radikálů z hnutí Islámský stát bude Itálie, věří tamní úřady. Tajné služby totiž varovaly před narůstajícím počtem extremistů v zemi a obávají se, že hrozba útoku je velmi útoku je velmi reálná.

Italské tajné služby varovaly před teroristickými útoky v zemi. Hrozbu považují za reálnou kvůli přítomnosti džihádistů z Islámského státu (IS) v Itálii a její účasti na operacích mezinárodní koalice proti IS.

Italské servery s odkazem na jednání tamního parlamentu uvedly, že existuje nebezpečí radikalizace osob, které se do Itálie dostaly v rámci přetrvávající migrační vlny. Kvůli prakticky neexistující možnosti integrace se takoví lidé mohou cítit zrazeně a frustrovaně.

Navzdory enormním bezpečnostním opatřením podle úřadů proto nelze vyloučit velké teroristické útoky. Mezi nejohroženější lokality patří Řím, respektive Vatikán jako sídlo papeže a tedy metropole křesťanství.

Itálie bojuje s náporem migrantů už několikátým rokem a situace se nelepší. Do země letos přes Středozemní moře připlulo již 10 tisíc uprchlíků, oproti stejnému období loni je to nárůst zhruba o 50 procent. 

Úřady přesto neponechávají nic náhodě a aktivně pátrají po zradikalizovaných islamistech. Naposledy vyhostily dva Tunisany. Jeden z nich měl pravděpodobně kontakt na Anise Amriho, pachatele prosincového teroristického útoku v Berlíně. Druhý vyhoštěný projevoval sympatie k Islámskému státu a nevylučoval, že odejde bojovat do Sýrie.

Témata:  Itálie Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy