reklama

Otázku vznesli poslanci lidové strany, která je hlavní opoziční partají v zemi. Poslanci jednomyslně odhlasovali vypracování materiálu, který má posoudit, zda by si Nizozemí mělo ponechat euro. Očekává se, že se o této otázce bude příští měsíc bouřlivě diskutovat.

Právní poradci vlády tak dostali za úkol podívat se na to, „jako jsou politické a institucionální možnosti pro euro" a „jaké jsou jeho výhody a nevýhody“.

Možnost odchodu z eurozóny byla vznesena uprostřed rostoucí vlny euroskepticismu na kontinentu, připomíná britský list Independent. Populistické strany doufají, že toto téma využijí v národních volbách, které se v zemi uskuteční už 15. března.

Šetření posoudí, zda by bylo možné, aby Nizozemí odstoupilo od jednotné měny, a pokud ano, tak jak, uvedl zákonodárce křesťanských demokratů Pieter Omtzigt. Dodal, že jde o reakci na obavy, které vyvolávají velmi nízké úrokové sazby Evropské centrální banky, které by mohly ublížit především zranitelným Nizozemcům, zejména důchodcům.

Nizozemský list De Standaard Dagelijkse naznačuje, že se Omtzigt tímto krokem možná pokouší obejít euroskeptika a kritika islámu Geerta Wilderse a nalákat zpět příznivce, kteří přešli k Wildersově Straně pro svobodu. Očekává se, že tato strana získá velký počet hlasů a že volby zřejmě také vyhraje, je ale nepravděpodobné, že se jí podaří sestavit vládu.

Většina nizozemských voličů přesto podle listu Independent upřednostňuje udržení eura. Právě tato otázka tak může výsledek voleb výrazně ovlivnit.