Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině se schyluje k dalším střetům? Profesor varuje před "ostrým" květnem

Tvrdé nepokoje v Oděse na Ukrajině, které zde proběhly v květnu 2014
Tvrdé nepokoje v Oděse na Ukrajině, které zde proběhly v květnu 2014
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev – 2. května uplynou přesně dva roky od tragické události, kterou Nikolaj Petro, profesor politických věd na Univerzitě Rhode Island, popisuje jako „jednu z nejděsivějších politicky inspirovaných tragédií v moderní evropské historii“ – požáru budovy odborů v Oděse, při které zemřelo 48 lidí a dalších 200 bylo zraněno.

Přijde druhé kolo?

Nikolaj Petro upozorňuje, že navzdory opakovaným výzvám OSN a Evropské unie neproběhlo objektivní vyšetřování příčin celé tragédie. „Různé vládní komise – jak místní, tak národní – nemohly ve vyšetřování případu pokračovat. Zčásti kvůli tomu, že některé důkazy byly označeny jako tajné," uvádí.

Následně varuje, že „s tím, jak se blíží druhé výročí těchto tragických úmrtí a zároveň také oslavy sovětského vítězství v druhé světové válce 9. května, se některé skupiny, které se účastnily i první tragédie, chystají na druhé kolo."

Podle profesora se i radikální nacionalisté v zemi bojí, že by mohlo dojít k dalším nepokojům. Zřejmě za tím podle něj stojí fakt, že se letošních oslav osvobození Oděsy od nacistické okupace 10. dubna zúčastnily tisíce lidí.

Vztek nacionalistů

„Letos se slavnosti pokládání věnců zúčastnily tisíce lidí a někteří k věncům přidávali ruské barvy. To pobouřilo hlídkující nacionalisty, kteří se následně pokusili ceremoniál narušit. Místní policie se ale nečekaně postavila na stranu účastníků a před již tradičními útoky radikálů je chránila," uvádí.

Jak dále vysvětluje, nacionalisté to považovali za debakl, ze kterého vinili státního prokurátora Georgiho Stojanova. Nejprve proto blokovali vstup do budovy státní prokuratury a následně svůj protest přesunuli do oděské radnice. Požadují odstoupení starosty Oděsy, Gennadyho Truchanova.

„Guvernér oblasti Michail Saakašvili (bývalý prezident Gruzie) zatím svůj názor na tuto událost nevyjádřil. Na jednu stranu by mohl získat značný politický vliv, pokud by vinu za nepokoje shodil na starostu Truchanova, kterého nesnáší za to, že okázale nesnáší kvůli tomu, že mu překazil jeho plány na reformy," podotýká Petro.

„Patrioti" proti „fašistům"

„Na druhou stranu si ale jistě uvědomuje, že na něj radikální nacionalisté pohlíží jen jako na další vedlejší produkt zkorumpovaného a zrádného Porošenkova režimu; navíc také jako na někoho, kdo je věrný jen svým vlastním politickým ambicím. A co je pro radikální nacionalisty možná nejvíce nepřijatelné, je fakt, že je cizinec," vysvětluje dále Petro.

Podle něj se tak nyní schyluje k tomu, co by se dalo nazvat „definitivním testem vůle vládní autority a radikálních nacionalistů. Město zaplavují radikální aktivisté, zatímco ministerstvo vnitra obyvatelům Oděsy vzkazuje, aby se připravili na ‚ostré květnové svátky'. Scéna je tak téměř připravena pro další krvavé střetnutí ‚patriotů' s ‚fašisty'."

Na závěr profesor apeluje na západní média, aby tentokrát jen nečinně nepřihlížela a věnovala dostatek pozornosti probíhajícím přípravám. „Značná mediální pozornost Západu na místě během krizového týdne od 2. do 9. května by snad mohla radikální nacionalisty přesvědčit, aby svou násilnou strategii znovu zvážili. Ignorování blížící se bouře ale jen nejradikálnějším členům společnosti dodá odvahu a ještě více naruší respekt, kterému se právo a pořádek na Ukrajině těší," uzavírá Petro.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Ukrajina Oděsa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy