Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidenti Ruska a Ukrajiny si letos už čtyřikrát telefonovali, píše ruský list

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Moskva/Kyjev – Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou sice velmi napjaté a vyhrocené, i přesto spolu vůdci obou zemí, Petro Porošenko a Vladimir Putin, zůstávají v kontaktu a od začátku roku si čtyřikrát telefonovali. 

O rozhovorech na svém webu informoval ruský list Kommersant, odvolávající se na několik nejmenovaných zdrojů v Kyjevu a Moskvě. „Předposlední telefonát se odehrál 11. února, den po návštěvě slovinského prezidenta Boruta Pahora v Moskvě. Poslední rozhovor se uskutečnil 21. února z ukrajinské iniciativy a trval asi 20 minut," napsal Kommersant.

„Tyto kontakty se z pochopitelných důvodů nerozhlašují. Kdyby se o nich pravidelně informovalo, kritici ukrajinského prezidenta z radikálního tábora by dostali další důvod k obviňování (Porošenka) ze 'spiknutí s agresorem za zády národa'," dodal ruský list.

Oba státníci mají velmi odlišný názor na vyřešení konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny, kde se situace vyhrotila poté, co vůdci separatistů v neuznávaných „republikách" v Doněcku a Luhansku znárodnili ukrajinské podniky v odvetě za blokádu železničního a silničního spojení s Donbasem ukrajinskými radikály.

Témata:  Petr Porošenko Vladimír Putin Rusko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy