reklama

Odborář Gordon Grattidge v rozhovoru pro švédskou stanici DGS TV uvedl, že zdravotníci nejsou vybaveni na to, aby vstupovali do nebezpečných oblastí bez policejní ochrany. Podle něj záchranáři potřebují taktické jednotky a speciální vybavení.

Podle něj by zdravotníci potřebovali vedle policejní ochrany také neprůstřelné vesty a helmy. Sanitky se totiž podle něj často stávají terčem násilníků. V některých místech podle něj zdravotníci čelí útokům velkých násilných skupin.

V zemi se vede bouřlivá debata o takzvaných no-go zónách. Těch je podle některých až 55. Další hlasy ale tvrdí, že žádné takové oblasti, kde by policie neměla situaci pod kontrolou, neexistují.

V reakci na dotaz, zda je opravdu „oprávněné" používat emotivní slovní spojení „no-go zóny", řidič sanitky řekl: „Já vím, že je to citlivé a kontroverzní, ale pro nás je to realita. Máme nařízení nechodit do nebezpečných situací,“ vysvětloval.

Trval také na tom, že při zásazích v některých místech je policejní ochrana nezbytná. „V první řadě jde o segregovaná místa. V těchto no-go zónách tvoří většinu obyvatel přistěhovalci,“ vysvětloval odborář. „Je příliš nebezpečné tam vstupovat. Mohou zablokovat cestu a sanitka se tam nedostane. Nebo nás zablokují a my se nedostaneme pryč,“ cituje jeho slova server Express.

Některé oblasti jsou podle něj příliš nebezpečné, než aby tam sanitky jezdily. Násilí podle něj mohou čelit i sami zdravotníci. „Sanitka může být napadena. Můžeme být vystaveni fyzickému násilí. Během několika vteřin se může útok obrátit na naše vozidla nebo proti nám osobně. Mohou na nás házet kameny, ale může to být i horší. Na policii už házeli i granáty, takže ten problém je velký,“ uvedl Grattidge, jehož slova přinesla i další evropská média.

Není to přitom poprvé, kdy Grattidge mluví potřebě zajistit záchranářům v problematických čtvrtích bezpečí. Pro list Expressen v lednu Grattidge mluvil o nutnosti zakázat nebo omezit prodej zábavní pyrotechniky. Ta je podle něj často používána proti sanitkám a záchranářům, což on sám dokonce označil za „útok na naši demokracii".